6 receptů na zavářky do polévky

Bez dobré domácí zavářky je každý vývar jako král bez koruny. Máme pro vás šest osvědčených receptů na lahodné zavářky.

Játrové knedlíčky

Suroviny:

1 vejce
1 lžičky másla
200 g drůbežích jater
petrželka
1 stroužek česneku
majoránka
sůl
mletý bílý pepř
strouhanka

Postup:

1. Vejce utřeme s máslem, přidáme mletá játra a dobře rozmícháme. Směs okořeníme nasekanou zelenou petrželkou, utřeným česnekem, majoránku, solí a mletým bílým pepřem. Zahustíme podle potřeby strouhankou a tvarujeme knedlíčky.

2. Knedlíčky můžeme uvařit zvlášť ve slané vodě nebo zavářet do hotového vývaru. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Předvařené knedlíčky uchováváme ve studené vodě nebo studeném vývaru, aby neoschly a nezčernaly.

Mandlové kuličky

Suroviny:

100 g mandlových lupínků
1 vejce
1 žloutek
1 lžíce nasekané kudrnky
sůl
špetka muškátového oříšku
2 lžíce strouhanky
1 bílek
olej na smažení

Postup:

1. Mandlové lupínky částečně rozmačkáme, přidáme k nim vejce, žloutek, nasekanou petrželku, sůl, muškátový oříšek, strouhanku a nakonec vyšlehaný sníh z jednoho bílku.

2. Z těsta formujeme kuličky a smažíme je v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové kuličky necháme okapat a pak vkládáme do polévky.

Špenátové taštičky

Suroviny:

125 g hladké mouky
sůl
1 vejce
1-2 lžíce oleje
1 malá cibule
1 stroužek česneku
120 g mražených špenátových listů
80 g mletého masa
mletý černý pepř
1 bílek na potření

Postup:

1. Do misky prosijeme mouku. Přidáme sůl, vejce a asi 1 lžíci vody. Vypracujeme hladké těsto. Je-li příliš řídké, přidáme do něj mouku. Těsto zabalíme do fólie a na 30 minut dáme do ledničky proležet.

2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme špenát, krátce ho orestujeme a přimícháme mleté maso. Náplň dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.

3. Proleželé těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme kolečka. Rozdělíme na ně náplň. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, kolečka přeložíme a kraje k sobě dobře přitiskneme. Vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme.

Svítkové roládky

Suroviny:

2 vejce
125 ml mléka
sůl
mletý pepř
100 g hladké mouky
špetka muškátové květu
1 lžíce nasekaných bylinek
olej na smažení

Postup:

1. Vejce rozšleháme s osoleným a opepřeným mlékem. Postupně přisypáváme mouku a umícháme řidší těstíčko. Ochutíme ho muškátovým květem a přidáme nasekané bylinky.

2. Na rozpáleném oleji upečeme palačinky, které ještě teplé stočíme a nakrájíme na kolečka.

Smažený hrášek

Suroviny:

1 vejce
140 g polohrubé mouky
1 lžička tekutého másla

Postup:

Vše smícháme na husté těsto, které malou lžičkou rozdělujeme na drobné kousky a ty osmažíme na oleji.

Parmazánové nočky

Suroviny:

3 plátky toustového chleba
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce hořčice
1 vejce
sůl

Postup:

1. Toustový chleba rozdrtíme mezi prsty, přidáme parmazán, hořčici a vejce. Vše promícháme a vytvarujeme drobné nočky, které vkládáme do vroucí osolené vody a uvaříme.

Zdroj: jenprozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře