Klasický pečený čaj

Pečený čaj si můžete dát snad v každé kavárně. Ovšem udělat si domácí bez pochyby báječný ovocný čaj, to je to pravé ořechové. Víte, co do čaje dáte, je hotový za chvíli a navíc se zbavíte přebytků veškerého ovoce. Pokud jste si navíc začátkem léta udělali mraženou zásobu jahod nebo třeba rybízu (ostatně ten je v čaji nejlepší), rozhodně jste neprohloupili. Čaj totiž upečete i ze zmrzlého ovoce. Ačkoliv se fantazii meze nekladou, měli byste dodržovat pár základních pravidel.

V prvé řadě se vyhněte banánům, které v troubě zčernají a v čaji nejsou dobré.
Velké ovoce (jablka, hrušky…) nakrájejte na menší kostky, malé plody nechte jen tak (rybíz, maliny, ostružiny…).
Nebojte se experimentovat, ale nepřežeňte to. Ale například švestky se hodí do jakékoliv směsi a jako jedno z mála ovoce se hodí i na jednodruhový čaj. Rozhodně nic nezkazíte, pokud do kterékoliv směsi přidáte rakytník. Sice pak ve sklenici vypadá trochu jako kukuřice, ale je tak báječně nakyslý, že každé směsi dodá nezaměnitelnou chuť.
Do čistě zimních směsí (citrusy, zázvor…) použijte třtinový cukr, který čaji dodá krásně karamelovou barvu.
Citron vždy oloupejte, protože jeho kůra dodává čaji zbytečně nahořklou chuť.
Co se sladkosti směsi týče, cukr slouží také jako konzervant, bez něho směs nepřipravíte. Všeobecně platí, že by cukru mělo být +- asi o polovinu méně, než je hmotnost ovoce (samozřejmě v závislosti na sladkosti ovoce, kdy rybíz je asi nejkyselejší).

Ingredience

2 kg letního ovoce (mražené jahody, rybíz, maliny, borůvky….ostružiny)
1 kg pokrájených jablek a hrušek
2 citrony
1 kg cukru
0,1 dcl rumu
2 lžičky skořice
10 hřebíčků

Postup:

Všechno ovoce omyjte, velké zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, dejte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte a také nakrájejte, přidejte k ovoci, stejně jako koření. Zalijte rumem. Ten slouží ke zvýraznění chuti, jako konzervant a navíc ovoce podlije aby se nepřipálilo do doby, než pustí vlastní šťávu. Pokud nemáte klasický tuzemák rádi, použijte bílý rum nebo třeba slivovici nebo alkohol vynechte úplně. Alkohol se ze směsi zcela vypaří, takže nemusíte mít strach čaj podávat dětem.

Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200°C. Pečte asi 30 minut s tím, že směs několikrát pořádně promíchejte.

Horkou směs plňte do horkých suchých sklenic až po okraj. Pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Trvanlivost prodloužíte zakápnutím povrchu rumem. Pro jistotu uchovávejte v lednici.

2-4 lžičky směsi pak dejte do hrnečku (250 ml) a zalijte vroucí vodou.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře