Ajvar z pečených paprik a lilků

Srpnová úroda paprik má jedinou nevýhodu: trvá příliš krátce! S naším receptem si bohaté chuti paprik užijete nejen teď v létě, ale i za pár měsíců.

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 50 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 3 porce

1 ocet
150 ml horké vody
150 ml olivového oleje
1 pepř
1 sůl
1 ks chilli papričky
6 stroužků česneku
2 ks lilku
10 ks kapie

Postup:

Krok 1: Celé lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami (ty také nechte v celku) je při 200 stupních pečte asi půl hodiny, až se slupky zeleniny zvrásní a místy ztmavnou. Papriky dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku na 20 minut zapařit, aby šly snadno loupat.

Krok 2: Po vychladnutí zeleninu oloupejte a z paprik odstraňte zrníčka a stopky. Lehce promixujte (kousky zeleniny nejsou ve směsi na škodu), smíchejte s olejem, vodou, prolisovaným česnekem, rozdrobenou chilli papričkou, lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a třemi lžícemi octa a na velmi mírném plameni za občasného míchání dvě hodiny povařte. Ochutnejte a případně dosolte, opepřete a okyselte.

Krok 3: Horkou směs rozdělte do vymytých skleniček a povrch zakápněte olejem. Takto připravený ajvar můžete i zavařit nebo si část schovat do mrazáku, ale dle naší zkušenosti mizí tak rychle, že něco takového vůbec nebude potřeba.

Tip: Ajvar je výborný k pečeným masům a karbanátkům, ale výborně se hodí i jako pomazánka na pečivo, k sýru nebo k pečeným bramborám.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře