Aljaška

Kuchyně: francouzská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 105 min.

Seznam surovin

bílek 4 kusy
cukr moučkový 240 gramů
zmrzlina 500 mililitrů (malinový sorbet)
zmrzlina 1 litr (vanilková)
vanilkový krém 140 gramů (crème pâtissière)
skořice 1/4 lžičky

Crème pâtissière:

mléko 250 mililitrů
žloutek 2 kusy
vanilkový lusk 1/2 kusu
cukr krystal 50 gramů
mouka pšeničná hladká 20 gramů

Sněhová krusta:

bílek 4 kusy
cukr krystal 330 gramů

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 120 °C a připravte korpus. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a po lžících do něj přidávejte cukr moučku – vždy jej do sněhu dokonale zapracujte a až pak přidejte další. Když cukr spotřebujete, šlehejte ještě 8 minut a pak sníh přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.

2. Na pečicí papír tužkou nakreslete 2 kruhy o průměru 18 cm, otočte papír linkou dolů a položte na plech. Do nakreslených kruhů naneste cukrářským sáčkem sníh, aby vznikl korpus jako na Pavlovu. Sníh pečením nabude, nechte tedy po okrajích asi 0,5 cm místa, aby měl korpus ve výsledku skutečně průměr 18 cm a vešel se do formy. Dejte plech do trouby a pečte hodinu. Pak troubu vypněte a nechte v ní 30 minut korpusy pomalu chladnout. Teprve pak je vyndejte z trouby a nechte je zcela vychladnout.

3. Připravte crème pâtissière. Mléko svařte s cukrem a semínky z vanilkového lusku a sundejte z plotny. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a pak po lžičkách za stálého šlehání přidávejte horké ochucené mléko a mouku. Jakmile zašleháte polovinu mléka, nalijte zbylé mléko ke žloutkům a důkladně prošlehejte. Směs nalijte zpět do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte na mírném plamenu k varu. Nechte zhoustnout a krém ihned přelijte do misky. Na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, která zabrání vytvoření škraloupu, a nechte vychladnout.

4. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Na dno položte jeden sněhový korpus a naneste na něj lžící lehce povolený sorbet. Uložte formu do mrazáku a nechte 30 minut tuhnout.

5. Do velké mísy dejte vanilkovou zmrzlinu a elektrickým šlehačem ji minutu mixujte, aby povolila. Přidejte crème pâtissière, skořici a prošlehejte. Třetinu směsi odložte stranou a zbylý zmrzlinový krém naneste na vrstvu sorbetu. Na něj položte druhý korpus a ten potřete zbylým zmrzlinovým krémem. Nechte 6 hodin nebo lépe přes noc dokonale zatuhnout v mrazáku.

6. Připravte krustu. Bílky vlijte do mísy. Do menšího kastrůlku nalijte 125 ml vody, přidejte 275 g cukru a přiveďte k varu. Lžící promíchejte a nechte 4 minuty probublávat. Snižte teplotu a nechte sirup vařit, mezitím vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Nadvakrát do něj přidejte zbylý cukr a důkladně zašlehejte. Nakonec za stálého šlehání vlévejte tenkým pramínkem cukrový sirup a opět ho dokonale zašlehejte.

7. Vyjměte dortovou formu z mrazáku, odstraňte pečicí papír a dort položte na servírovací talíř. Potřete vyšlehaným sněhem, obrácenou stranou lžíce vytvořte vlnky a flambovací pistolí dort prudce opalte. Pokud nemáte pistoli, vložte ho na chvíli pod rozpálený gril v troubě. Ihned podávejte.

Poznámka k receptu

Dezert jako stvořený na silvestrovskou noc, navíc se zmrzlinovým překvapením uvnitř. Kombinaci malinového sorbetu a vanilkové zmrzliny vylepšené o cukrářský krém a špetku skořice stěží někdo odolá.
Ingredience na dortovou formu 20 cm, je nutné počítat s tuhnutím přes noc.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře