Americké donuty

České kobližky zbožňujeme všichni. Možná ale nevíme, že jsou populární po celém světě, i když, jako v Americe, mívají tvar kroužku, kompozice surovin může být trochu jiná a zdobení trochu divoké. Proč to ale nevyzkoušet – děti vás budou za tenhle donutový update milovat!

Suroviny (asi 20 ks porcí)

vlažné mléko 100 ml
droždí 40 g
cukr krupice 1 lžíce
hladká mouka 500 g
dřeň z 1 celé vanilky nebo 1 lžička extraktu
Vejce 2 ks
bílý jogurt 2 lžíce
Javorový sirup 2 lžíce
špetka soli
rostlinný olej na hluboké smažení
různé cukrové a čokoládové polevy, drcené ořechy, nastrouhaná čokoláda a různé typy cukru na zdobení

Postup

Do mléka rozdrobte droždí, vmíchejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Vlijte ho do mouky v míse, vpracujte vejce, jogurt a javorový sirup a vypracujte vláčné těsto. V přikryté míse ho nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem, trvá asi 45 minut až 1 hodinu.

Připravte si větší vyšší silnostěnný kastrol a do poloviny ho naplňte olejem. Vykynuté těsto prohněťte, vyválejte ho na pomoučněné ploše na výšku asi 1–1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka (třeba pomocí sklenky, kterou si namáčejte do mouky). Menší sklenkou nebo formičkou vykrajujte středy.

Kobližky nechte asi 10 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a mezitím na středním plameni rozehřejte olej. Když do něj vhodíte kousek chleba a ten se začne hned smažit, je olej dost rozehřátý. Připravte si také vybrané polevy či přísady na obalování.

Pomocí děrované naběračky vkládejte kobližky do horkého oleje a ze všech stran je osmažte dozlatova – dávejte pozor, olej může prskat. Osmažené kobližky položte na vrstvu kuchyňského papíru, aby odsál přebytečný tuk, a pak je hned přelévejte zvolenými polevami a zdobte podle chuti a možností.

TIP:

Koblihy můžete samozřejme smažit i na sádle. Tuk by měl vždy být dost horký, aby se těsto osmažilo rychle, zvenčí zezlátlo a uvnitř zůstalo kypré a nadýchané. Důležitá je vyšší vrstva tuku, aby koblihy při smažení plavaly.

Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře