Ananasové řezy se šlehačkou

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 plech 20 × 30 cm

Na těsto:

4 vejce
200 g cukru moučka
100 g oleje
100 ml teplé vody
2 lžíce kakaa
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 špetka soli

Na náplň:

850 ml ananasového kompotu
40 g kukuřičného škrobu
150 g másla
150 g cukru moučka

Na dokončení:

600 ml 40% smetany ke šlehání
60 g čokolády

Postup

Krok 1: Přeceďte ananasový kompot, šťávu zachyťte a případně dolijte vodou tak, abyste měli 3 dcl. Odeberte 1 dcl a rozmíchejte v ní dohladka škrob, zbytek šťávy přiveďte k varu, za stálého míchání přilijte část se škrobem a povařte asi 1 minutu do zhoustnutí – jako když připravujete pudink. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Zatím si připravte těsto.

Krok 2: Plech s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení, troubu předehřejte na 180 stupňů.

Krok 3: Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a také pořádně vyšlehejte do světlé pěny. K našlehaným žloutkům přidejte olej, teplou vodu a kakao a ještě krátce prošlehejte.

Krok 4: Prosejte mouku s práškem do pečiva a ručně vmíchejte do žloutkové směsi. Nakonec opatrně po částech vmíchejte sníh z bílků, vylijte na plech a pečte asi 20 minut nebo až zapíchnutá špejle vyjde z těsta suchá.

Krok 5: Na náplň utřete máslo s cukrem a pomalu přidávejte ananasový „pudink“. Pudink i máslo s cukrem musejí mít stejnou, pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil. Pudink přidávejte za jemného míchání opravdu po lžičkách, vždy vyčkejte až se předchozí lžička dobře propojí s oslazeným máslem. Nakonec do krému vmíchejte ananas nakrájený na drobné kousky.

Krok 6: Na vychladnutý korpus natřete náplň, přidejte vrstvu dotuha ušlehané smetany a zasypte strouhanou čokoládou. Krájejte na menší řezy.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře