Arabské jehněčí s rýžovým pilafem

Zkuste letos na jaře jehněčí trochu jinak a připravte si ho na arabský způsob – s voňavým kořením a rozinkovo-rýžovým pilafem, který se s výraznou masovou omáčkou a křupavými mandlemi perfektně doplňuje.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 6 porcí

Na maso:

2 cibule
1200 g jehněčího masa
4 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého zázvoru
1.5 lžičky kurkumy
1.5 lžičky mleté skořice
1.5 lžičky mletého římského kmínu
3 tobolky celého kardamomu
2 bobkové listy
sůl
olej
drcený pepř
1 plechovka krájených loupaných rajčat
1 svazek čerstvého koriandru
1 hrst mandlových lupínků

Na pilaf:

1 cibule
1 lžíce oleje
2 mrkve
2 stroužky česneku
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
6 hlaviček hřebíčku
1 ks celé skořice
4 tobolky celého kardamomu
1.5 hrnku rýže basmati
50 g rozinek
1 lžička soli

Postup:

Krok 1: Hlavně se nelekněte dlouhého seznamu koření! Něco klidně vynechte nebo vyměňte za nové koření, muškát, kari, garam masalu či do rýže použijte šafrán. Prostě dle vaší chuti a stavu spíže (já třeba přidávám i chilli). Určitě ale nezapomeňte na skořici, která je v kombinaci s masem a rozinkovou rýží prostě skvělá!

Krok 2: Maso – kýtu, krk nebo plec (nebojte se ale koupit kusy s kostí, dodají omáčce na chuti) – odblaňte a pokrájejte na větší kusy. V tlakovém hrnci rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět 2 velké cibule pokrájené nadrobno. Přidejte maso a také opečte. Zasypejte nasekaným česnekem a kořením, nechte chvilku rozvonět, dost osolte a zalijte drcenými rajčaty a vodou tak, aby hladina sahala 2 cm nad maso. Jestli používáte čerstvý koriandr, vhoďte do hrnce i jeho nasekané stonky, lístky nechte k servírování. Vařte asi 1,5 hodiny do změknutí, v klasickém hrnci pak asi o hodinu déle.

Krok 3: Z hrnce vyndejte kosti a případně koření a omáčku ještě asi 10 minut zprudka povařte, aby zhoustla.

Krok 4: Mezitím si připravte pilaf: najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev opečte na troše oleje do změknutí, přidejte nasekaný česnek, všechno koření a rýži a ještě chvíli opékejte. Zalijte 3,5 hrnky vody, osolte a vmíchejte rozinky. Pod pokličkou uvařte doměkka.

Krok 5: Mandlové lupínky nasucho opečte na pánvi. Pilaf načechrejte vidličkou a podávejte s masovou omáčkou, mandlovými lupínky a čerstvým koriandrem nebo petrželí. Pro zjemnění je výborný i řecký jogurt.

Tip: Rýži uvařte ve šťávě z masa – buď vynechejte cibuli s mrkví a rýži prostě nasypte k téměř uvařenému masu, nebo odeberte část šťávy a tu přidejte k rýži místo části vody. Počítejte pak ale s tím, že vám příloha zmizí možná ještě dřív než maso!
4 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře