Arabský sýr labne

Arabský sýr labne

Kuličky sýra jsou výborné jako předkrm či pohoštění (ale nejlepší stejně jsou, když je chodíte mlsat po jedné rovnou do chladničky). Uložte je do hezké skleněné dózy, dozdobte stuhou a vidličkou – a máte báječný jedlý dárek.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut 
+ na okapání 3 dny
Bez vaření

Ingredience

2 litry hustého živého bílého jogurtu (třeba Choceňský)
80 ml panenského olivového oleje
4 stroužky česneku, drceného
1 biocitron, vymačkaná šťáva a ostrouhaná kůra
asi 2 lžíce koření tzatziki a mořská sůl
olivový olej na zalití

Příprava jídla

1 Jogurt, olej, česnek, citronovou šťávu i kůru promíchejte, pak postupně podle chuti dokořeňte tzatziki a solí. Puristé mohou tzatziki nahradit sušenou mátou. Dobře rozmíchejte a vlijte do mísy vyložené čistou utěrkou. Cípy zavažte a ochucený jogurt pověste do chladu vykapat. (Kdo nemá sklípek, může položit balíček do hrnce s pařáčkem, eventuálně zatížit a pak dát do lednice.) Nechte stát tři dny, vykapanou tekutinu občas slijte.

2 Z okapané směsi vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu, naklaďte je těsně vedle sebe do sklenic a zalijte olejem. Pomůže je před tím na chvíli dát do mrazničky, aby se ve sklenicích nepomačkaly. Dají se jíst hned, ale v chladu vydrží 6 měsíců.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře