Babiččin domácí kečup

Jestli si bez kečupu neumíte představit většinu svých oblíbených jídel, ale zároveň nechcete jíst ty plné chemie, máme pro vás tip! Léty ověřený recept podle našich babiček, který funguje.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 1 litr

1.5 kg rajčat
250 g cibule
250 g kapie
250 g jablek
5 lžic cukru krupice
1.5 lžíce soli
150 ml octa 8%
1 chilli paprička
1 lžička mletého zázvoru
2 lžíce mleté sladké papriky
1 stroužek česneku
10 hřebíčků
3 bobkové listy

Postup

Krok 1: Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.

Krok 2: Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.

Krok 3: Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý zázvor a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.

Krok 4: Hřebíček a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.

Krok 5: Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.

Krok 6: Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře