Babiččiny polévkové nudličky

Navzdory titulku nemusíte s přípravou domácích nudlí čekat až na důchod nebo vnoučata, případně na obojí. Připravili byste se o dobrotu, která se dá (s trochou trpělivosti) hravě zvládnout. Tady je osvědčený domácí návod.

Náročnost: Snadné
Doba přípravy: Více než hodinu
Schnutí: 30-45 minutDosušení: přes nocOdpočívání těsta: 15 minut
Bez vaření 0:30

Ingredience

Naplníte ¼l sklenici

1 vejce, co největší
1 lžíci vody
130 g hrubé mouky (může být i více)

Příprava jídla

1. Na vál nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj vylijte vejce, které jste v misce rozšlehali s vodou. Nejprve začněte těsto zpracovávat od středu pomocí nože, a teprve když už to půjde těžce, zapojte ruce. Vypracujte tužší těsto; pokud je třeba, přidejte ještě trochu mouky. Je důležité, aby se těsto nelepilo. Hněťte tak dlouho, až bude mít sametovou konzistenci. Těsto nechte tak čtvrt hodiny odpočívat pod navlhčenou utěrkou.

2. Rozdělte těsto na poloviny a vyválejte na co nejtenčí pláty. Vál čas od času poprašte moukou, ale jen tolik, aby se na něj těsto nelepilo. Občas pláty obraťte. Válejte od středu ven a buď směry střídejte, nebo těstem otáčejte, aby se netvořily záhyby. Plát by měl být nakonec tak tenký, aby pod ním prosvítalo dřevo válu nebo vzorek utěrky.

3. Rozválené těsto si teď potřebuje odpočinout, a hlavně proschnout. Nejlíp to jde na utěrce a za přístupu vzduchu, proto se suší přehozené přes opěradlo židle. Během schnutí, které trvá asi 30–45 minut, můžete pláty jednou či dvakrát otočit.

4. Jakmile těsto připomíná silnější pergamen, nakrájejte je na pruhy o šířce 3–4 cm a naskládejte je na sebe. Velkým ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky. Pomáhejte si prsty druhé ruky jako zarážkou a nechávejte nůž pod tlakem ruky sklouznout po hraně těsta.

5. Nudličky nechte ještě proschnout na utěrce. Občas je načechrejte – nadzdvihněte je a nechte popadat zpátky. Ideální je dát nudličkám na proschnutí celou noc.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře