Banánová žemlovka

Ingredience

100 g rozinek
50 ml rumu
5 rohlíků
1 vejce
4 žloutky
40 g moučkového cukru
200 ml 30% smetany
špetka soli
5 banánů
1 lžíce citronové šťávy
máslo na vymazání formy

Tvarohová náplň:

200 g měkkého tvarohu
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry

Bílkový sníh:

4 bílky
80 g krupicového cukru

Postup

1. Rozinky propláchneme teplou vodou, zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Rohlíky nakrájíme na kolečka. Vejce se žloutky vyšleháme společně s cukrem, smetanou a solí. Banány oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Tvaroh smícháme s oběma druhy cukru a citronovou kůrou.

2. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozložíme třetinu koleček rohlíků. Pokapeme je rumem z rozinek a zalijeme třetinou smetanové zálivky. Rozetřeme tvarohovou náplň a rozložíme druhou třetinu rohlíků. Pokapeme zbylým rumem, polijeme druhou třetinou zálivky a posypeme rozinkami. Pak navrstvíme banány a na ně rozložíme zbylé rohlíky. Polijeme je poslední třetinou zálivky. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut.

3. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh, který rozetřeme na zapečený nákyp. Dopékáme dalších cca 15 minut do zrůžovění sněhu. Žemlovku podáváme teplou. Dozdobit ji můžeme např. mrazenými brusinkami.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře