Banánové cupcakes

Seznam surovin

máslo 75 gramů
cukr třtinový 150 gramů
vejce 2 kusy (menší)
banány 2 kusy (zralé)
mouka pšeničná hladká 185 gramů
mléko 60 mililitrů
jedlá soda 1 lžička

Krém:

sýr 125 gramů (Philadelphia)
sýr Mascarpone 250 gramů
cukr moučkový 2 lžíce
Kornout na zmrzlinu 3 kusy (středně velké)
maliny 100 gramů
čokoláda hořká 100 gramů
potravinářské barvivo (zelené)
cukrářské zdobení 10 gramů
pistácie 20 gramů (nadrcené)
sušenky 20 gramů (nadrcené)
cukrářské trubičky 3 kusy

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo nechte povolit, nakrájejte na kostky a vyšlehejte na vysoké otáčky do pěny. Přidejte cukr a dál šlehejte ještě další 3 minuty. Směs občas setřete stěrkou z okrajů, abyste všechno dokonale promíchali.

2. Při šlehání vyklepněte do směsi nejdříve jedno vejce, po chvilce druhé. Pak přidejte rozmačkané banány. Je lepší, když jsou hodně zralé, klidně i s hnědou slupkou.

3. Mouku smíchejte s jedlou sodou a do těsta za nízkých otáček postupně přidejte polovinu mouky, pak mléko a zase polovinu mouky. Šlehejte, dokud nevznikne vláčné těsto.

4. Nachystejte formu na muffi ny nebo cupcakes, vyskládejte do nich papírové košíčky a rovnoměrně do nich rozdělte těsto. Košíčky plňte do tří čtvrtin obsahu.

5. Dejte je do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Jakmile uvidíte, že se těsto dostatečně zvedlo a na povrchu vypadá pevně, zapíchněte do něj špejli. Pokud zůstane suchá, je hotovo. Cupcakes nechte vychladnout.

6. Připravte krém: Mascarpone vyšlehejte s philadelphií do hladkého krému. Podle chuti přidejte prosátý cukr. Zašlehejte jen jemně, aby krém moc nezřídl.

7. Rozdělte ho do čtyř hlubokých talířů a připravte ingredience na jejich obarvení. První talíř nechte bílý. Do druhého přidejte rozmačkané maliny – pár kousků schovejte na ozdobu. Do třetího přidejte zelené barvivo – ale jen trochu, aby byla barva pistáciová. Do poslední přimíchejte ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu – část jí nastrouhejte na jemném struhadle na ozdobu.

8. Krémy dejte do cukrářských sáčků se zdobicí jednoduchou užší špičkou a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.

9. Na plochu, na které budete cupcakes servírovat, si připravte zmrzlinové kornouty. Položte je vedle sebe ve vzdálenosti alespoň 5 centimetrů. Kornouty z části olámejte, aby na ploše dobře držely a nekutálely se.

10.Ke kornoutům naskládejte cupcakes tak, jak dlouhé řady chcete mít. Záleží na vaší fantazii. My zvolili sloupek 3 kusy, 5 kusů a 4 kusy. První cupcakes zasuňte z poloviny do kornoutu, aby se vše spojilo.

11. Vyndejte zdobicí sáčky s barevnými krémy a začněte zdobit. Tady se také fantazii meze nekladou. Pokuste se každý kopeček udělat jinak barevným krémem.

12. Nakonec kopečky posypte zdobením – vybírat můžete z rozdrcených pistácií, sušenek, nastrouhané čokolády nebo cukrářského zdobení. Nakonec přidejte malinu a cukrářskou trubičku.

Poznámka k receptu

CHLAZENÍ 30 MINUT

Zdroj: igurmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře