Banánové horké křížové bochánky

Velikonoční horké křížové bochánky s banánem

Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

Přezrálé banány – 2 kusy
Máslo – 50 g
Vejce – 1 kus
Mouka – 525 g (3 ½ hrnku) + 50 g
Cukr – 50 g (1/3 hrnku) + 2 polévkové lžíce
Droždí sušené – 7 g (1 sáček)
Skořice – 2 čajové lžíce
Špetka soli
Banánové chipsy – cca 100 g
Sušené ovoce (můžete použit goji, borůvky, černý rybíz, rozinky, třešně, višně atd.) – cca 2 hrnky
Voda

Příprava jídla

Rozpustíme droždí v 60 ml teplé vody a počkáme 5 minut, než se objeví bublinky. Přidáme 50 g cukru a promícháme. Vmícháme vidličkou rozmačkané banány a vajíčko (předem ho lehce pošlehejte).
Prosátou mouku (525 g) smícháme se skořicí, přidáme špetku soli a spojíme se změklým máslem, buď ručně nebo v kuchyňském robotu. Přidáme banánové chipsy a sušené ovoce.
Do suchých ingrediencí přidáme mokré a všechno dobře promícháme. Poprášíme si pracovní plochu moukou, vyklopíme těsto a propracujeme rukama, cca 10 minut (můžeme také použít kuchyňský robot).
Těsto přemístíme do mísy na kynutí, kterou předem postříkáme nebo vytřeme olejem na pečení. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a bavlněnou utěrkou. Necháme těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
Těsto zase vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a krátce propracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 12 stejných dílů následujícím způsobem: těsto rozpůlíme, obě půlky rozdělíme na 3 díly, 6 vzniklých dílů zase rozpůlíme. Ideální je použít kuchyňskou váhu. Těsto upravíme do tvaru buchet.
Formu na pečení postříkáme nebo vytřeme olejem a přemístíme do ní buchty. Zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout cca 30 minut.
Smícháme zbylých 50 g mouky s 1 polévkovou lžící cukru a 60 ml studené vody. Vzniklou pastu přemístíme do plastového sáčku nebo do dávkovače na omáčky. Po vykynutí buchty ozdobíme křížem z této pasty.
Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 25 minut. Pokud začne povrch buchet rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem. Propečení kontrolujeme špejlí. Pokud je suchá, můžeme buchty vytáhnout z trouby. Pokud ne, dopékáme dalších 5-10 minut.
Mezitím připravíme glazuru. Rozpustíme 1 polévkovou lžíci cukru v jedné polévkové lžíci vroucí vody.
Propečené buchty necháme vychládnout 5 minut ve formě na pečení, následně je přesuneme na mřížku a potřeme glazurou.
Hot Cross Buns servírujeme teplé, ideálně s máslem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře