Béarnská omáčka

Kuchyně: francouzská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 25 min.
300 ml omáčky

Seznam surovin

ocet vinný 2 lžíce (bílý)
estragon 3 lžíce (nasekaný čerstvý)
cibule šalotka 30 gramů (najemno nakrájená)
pepř bílý 10 kuliček (rozdrcený)
žloutek 4 kusy (nejlépe z biovajec )
máslo 250 gramů (přepuštěné)
kerblík 2 lžíce (najemno nakrájený)
sůl
pepř

Postup přípravy

1. V menším kastrůlku smíchejte ocet, 2 lžíce estragonu, šalotku a pepř a na mírném plameni zredukujte na polovinu objemu.

2. Po vychladnutí do tekutiny zašlehejte 3 žloutky a 3 lžíce studené vody. Na velmi mírném plameni a za stálého míchání asi 8 až 10 minut pomalu zahřívejte, až vznikne hladká směs. Nevařte!

3. Odstavte ji z ohně a po částech do ní zašlehejte vlažné máslo. Omáčku dochuťte, přeceďte a nakonec do ní vmíchejte kerblík a čerstvou citronovou šťávu.

Poznámka k receptu

Béarnská omáčka Je těsně spřízněna s holandskou omáčkou. Využití najde především ke grilovaným masům. Je ale skvělá i k potření pečiva – vždyť je to tak trochu majonéza, i když s francouzským rodokmenem…

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře