Bezinková šťáva

Tato šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek. Výborná prevence před nachlazením i jako přísada do nápojů, dresinků a dochucení pokrmů.

Počet porcí: Na asi 2 litry
Doba přípravy: Do 30 minut
Vyluhování: 24 hodin
Bez vaření 0:30

Ingredience

20 velkých květů bezinek
2 biocitrony, omyté a nakrájené
1,5 kg cukru krupice (podle chuti, na uvedené 2 l vody optimálně 1–2 kg)
1–2 lžíce kyseliny citronové

Příprava jídla

1 Převařte a nechte vychladnout dva litry vody. Zastřihněte stonky, květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte všech nečistot a nechte je okapat. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky

2 Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu. Přidejte citrony, zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.

3 Přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře