Bezlepkové švestkové řezy s tvarohem a mákem

Mletý mák je nejen plný vitaminů a minerálů, ale ještě slouží jako skvělá náhrada mouky v koláčích. Těsto je s ním o poznání vláčnější! Tyto švestkové řezy obsahují navíc dost bílkovin z tvarohu a vajec a vlákniny ve vločkách, takže si je s klidným srdcem můžete dopřát třeba k snídani.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 plech 20 × 30 cm

Na koláč (místo melasy můžete dát hnědý cukr)

250 g plnotučného tvarohu
3 vejce
200 g mletého máku
90 g melasy
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
kůra z jednoho citronu
15 vypeckovaných švestek

Na drobenku

70 g jemných ovesných vloček
50 g másla
40 g přírodního cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
1 špetka soli

Postup

Krok 1: Z rozpuštěného másla, vloček (pro celiaky použijte bezlepkové ovesné vločky, seženete je ve zdravých výživách), cukru, skořice, zázvoru a špetky soli udělejte drobenku. Skvělá je také s přidáním mletých ořechů.

Krok 2: Švestky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na menší kousky. Měli byste jich mít tolik, aby bohatě pokryly celý povrch plechu.

Krok 3: A teď už jen smíchejte suroviny na těsto: tvaroh, vejce, mák (nejlepší je čerstvě mletý), třtinovou melasu nebo cukr, kypřicí prášek, skořici a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu – dá těstu nezaměnitelnou chuť.

Krok 4: Řídké těsto vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, poklaďte švestkami, posypejte drobenkou a pečte asi 40 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře