Bezová zmrzlina s ovocem

Kvetoucí černý bez láká každé jaro nejen včely, ale také mlsné jazyky. Takový domácí bezový sirup nebo likér, to je už klasika. Pro tentokrát můžete ale zkusit také domácí bezovou zmrzlinu!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST střední

Na zmrzlinu

4 bezové květy
300 ml 40% smetany ke šlehání
80 g cukru krupice
100 ml plnotučného mléka
2 žloutky
250 ml zakysané smetany
šťáva z jednoho citronu

K podávání

čerstvé jahody
maliny

Postup

Krok 1: Z čerstvých bezových květů vyberte broučky a mušky a jednotlivé kvítky oberte ze stopek.

Krok 2: Zalijte kvítky smetanou a nádobu zavřete víčkem nebo jinak překryjte. Nechte v lednici asi 24 hodin odležet.

Krok 3: Druhý den propasírujte smetanu s kvítky přes jemné plátno nebo hodně husté síto do hrnce. Přidejte cukr a mléko a začněte postupně zahřívat. Nenechte ale smetanu přejít varem, mohla by se srazit!

Krok 4: Bokem si v misce prošlehejte žloutky. Pak do nich opatrně zašlehejte naběračku horké bezové smetany. Vše pak na mírném ohni zašlehejte do zbytku horké smetany. Zahřívejte a míchejte, dokud směs nemá konzistenci řídkého pudinku.

Krok 5: Nakonec do směsi vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, případně i trochou citronové kůry.

Krok 6: Připravenou zmrzlinovou směs nalijte do vaničky a dejte do mrazáku. Každých asi 30 minut ji lehce promixujte ponorným mixerem. Ten rozbije případné ledové krystalky a díky tomu bude zmrzlina hebká a krémová.

Krok 7: Celý proces mražení trvá asi 5 hodin, v případě že máte zmrzlinovač, je příprava samozřejmě jednodušší. Hotovu zmrzlinu podávejte s letním ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře