Bílkový dort se šlehačkou bez mouky

V začínajícím letním počasí si určitě pochutnáte na tomhle skvělém dortu z bílkového těsta, šlehačky a čerstvého ovoce. Jako jeho velké plus můžete brát i fakt, že v něm není ani špetka mouky!

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 4 porce

Těsto

6 ks bílku
200 g cukru krupice
100 g mletých mandlí
1 lžička bramborového škrobu
sůl

Krém

50 g nastrouhané hořké čokolády 65%
300 ml 33% smetany ke šlehání
20 ml limetkové šťávy
ovoce
kůra z poloviny limetky

Postup

Krok 1: Vajíčka vyndejte z lednice a nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 150 stupňů Celsia, aby byla ve chvíli, kdy do ní budete dávat bezé pláty, vyhřátá. Dva plechy vyložte pečicím papírem, na který si obyčejnou tužkou nakreslete celkem čtyři kruhy o průměru 22 centimetrů.

Krok 2: Vajíčka oddělte na žloutky a bílky – dnes budeme potřebovat jen druhé jmenované. K bílkům přidejte lžičku škrobu a špetku soli a vyšlehejte z nich sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr, až vznikne dokonale tuhá a jasně bílá hmota. Do té nakonec opatrně vmíchejte namleté mandle. Bezé rozdělte na 4 stejně velké části a ty rovnoměrně rozetřete na předkreslené kruhy.

Krok 3: Plechy vložte klidně zároveň do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Po uplynutí doby pečení troubu pootevřete a bezé v ní nechte vychladnout.

Krok 4: Mezitím si připravte šlehačkový krém – vychlazenou šlehačku vyšlehejte dotuha a až na závěr do ní vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou limetkovou šťávu. Čokoládu rozpusťte nebo nastrouhejte a začněte vrstvit: dospodu přijde plát bezé, na něj čtvrtina šlehačky a pár „cákanců“ nebo lžic strouhané čokolády. Postup ještě třikrát opakujte – úplně navrch přijde poslední čtvrtina limetkové šlehačky.

Krok 5: Nakonec na dort poskládejte připravené ovoce, dozdobte zbytkem čokolády a nechte ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře