Sezona českého chřestu je na rozdíl od jiné zeleniny poměrně krátká, a proto by byl téměř hřích nevyužít současné nabídky této křupavé jarní dobroty. Ochutnejte bílý chřest s lososem!
DOBA PŘÍPRAVY 15 minut DOBA VAŘENÍ 45 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
700 g bílého chřestu
4 plátky uzeného lososa
400 g brambor
Na omáčku
2 šalotky
125 ml bílého vína
1 citron
125 ml sojové smetany na vaření
125 g másla
1 hrst čerstvých bylinek
2 jarní cibulky
muškátový oříšek
pepř
sůl
Postup
Krok 1: Šalotku nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na troše másla. Zalejte bílým vínem a 2 lžícemi citronové šťávy. Nechte svařit asi na čtvrtinu, poté přidejte sójovou smetanu a už jen krátce prohřejte. Odstavte z tepla a pomalu vmíchejte zbylé máslo.
Krok 2: Omáčku již nevařte, aby se nesrazila. Vmíchejte nasekané bylinky, jarní cibulku a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Až do servírování udržujte v teple.
Krok 3: Mezitím, co se omáčka vaří, oloupejte chřest a zbavte ho dřevnatých konců. Uvařte ho v osolené vodě doměkka (to trvá asi 15 minut v závislosti na tloušťce), nechte okapat a spolu s lososem rozdělte na nahřáté talíře. Polijte omáčkou a servírujte s vařenými nebo pečenými bramborami.