Boeuf Bourguignon

Kuchyně: francouzská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 210 min.
Porce: 4

Seznam surovin

hovězí maso 1 kilogram (přední)
slanina anglická 150 gramů
cibule 1 kus
mrkev 2 kusy
česnek 2 stroužky
vývar hovězí 600 mililitrů
víno červené 500 mililitrů
rajčatový protlak 2 lžíce
mouka pšeničná hladká 2 lžíce
tymián 2 snítky
bobkový list 1 kus
cibule šalotka 15 kusů
žampiony 400 gramů
máslo 2 lžíce
olej olivový 2 lžíce
sůl
pepř

Postup přípravy

1. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, maso na větší kostky. V hrnci nejprve nasucho vyškvařte slaninu a pak ji děrovanou lžící vyjměte. Přilijte lžíci oleje, pokud je to třeba, a zprudka orestujte maso. Do hrnce je raději přidávejte po částech – je třeba, aby se rychle zatáhlo, nesmí pustit šťávu a začít se dusit. Opečené maso přidejte ke slanině a v hrnci opečte na kousky nakrájenou mrkev a cibuli. Na konci budete pasírovat, takže si nelamte hlavu s krásou a soustřeďte se jen na to, aby kousky byly zhruba stejně velké.

2. Jakmile je zelenina opečená, vraťte do hrnce maso i slaninu, přidejte protlak, promíchejte a nechte krátce opéct. Pak obsah hrnce zaprašte moukou, opět krátce orestujte a přilijte víno. Až se odpaří, vlijte asi 400 ml vývaru, prolisujte česnek, přidejte lístky tymiánu, bobkový list a na mírném ohni duste 3–4 hodiny. Průběžně maso kontrolujte, občas promíchejte a podlévejte vodou, pokud je třeba.

3. Ke konci vaření očistěte žampiony a nakrájejte je na poloviny. V pánvi s vyšším okrajem rozpalte lžíci másla a olivového oleje a opečte je dozlatova. Pak je vyjměte, v pánvi rozpalte ještě jednu lžící másla a oleje a opečte očistěné šalotky. Ty nakonec zalijte zbylým vývarem a vařte asi 20 minut.

4 Vyberte z hrnce maso a omáčku propasírujte. Vraťte do ní maso, přidejte žampiony a cibulky a podávejte s bagetou.

Poznámka k receptu

Tahle francouzská klasika je náš trumf, když se potřebujeme vytáhnout, nebo na nás naopak jdou chmury. S přílohou se netrapte, stejně všichni budou chodit ujídat z hrnce.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře