Boloňská omáčka z červené čočky

Červená čočka je skvělá luštěnina – chutná, dobře stravitelná, není nutné ji před přípravou namáčet a uvařená (až rozvařená) je do dvaceti minut. Hodí se do polévky i do pomazánek a v tomhle receptu bez problémů nahradí maso.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

100 g mrkve
100 g celeru
50 g petržele
4 lžíce oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
250 ml rajčatového pyré
500 ml zeleninového vývaru
140 g červené čočky
3 stroužky česneku
1 lžíce cukru krupice
1 lžička sladké mleté papriky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
sůl

Italové používají do základu omáček obvykle řapíkatý celer – když vám chutná, udělejte to i vy. Já mám v omáčkách, do kterých přidávám rajčata, raději klasický bulvový celer. Myslím, že víc prohloubí jejich chuť a dodá jim „masový“ nádech.

Postup

Krok 1: Všechnu kořenovou zeleninu omyjte a oloupejte a nakrájejte ji na opravdu drobné kostičky (nemusíte ji vážit, vezměte jednu středně velkou mrkev, menší petržel a celeru přibližně tolik, kolik mrkve).

Krok 2: Ve větším kastrolu rozpalte olej na středně vysokou teplotu, vsypte zeleninu, osolte ji a za stálého míchání restujte, až se krásně rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to asi 5 minut. Poté přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rajčatový protlak a krátce je v základu promíchejte. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku, rychle ji rozmíchejte v horkém tuku, podlijte zeleninovým vývarem a vraťte na oheň.

Krok 3: Čočku propláchněte na sítku vodou a přidejte do hrnce. Přidejte také rajčatové pyré, bobkový list, nové koření a cukr. Promíchejte, přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na velmi mírný a zvolna vařte za občasného míchání asi 20 minut (podle potřeby můžete přilít trochu vývaru), ke konci míchejte častěji.

Krok 4: Až bude čočka úplně měkká a téměř rozvařená (trvá to opravdu přibližně 20 minut) a omáčka díky tomu krásně zhoustne, přidejte ještě prolisovaný stroužek česneku (nebo i dva), už jenom krátce prohřejte a podávejte s těstovinami a špetkou parmazánu.

Tip: Tahle omáčka chutná výborně i s rýží.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře