Ingredience (8 porcí)
75 g másla
20 g čerstvého droždí
125 ml vlažného mléka
250 g polohrubé mouky
1 žloutek
40 g cukru
Na náplň:
1 žloutek
300 g borůvek
1 vanilkový cukr
200 g tvarohu
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
80 g másla
100 g cukru
Na potření:
40 g másla
1 lžíce rumu
Postup
1
Mouku se špetkou soli prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko. Přidáme rozdrobené kvasnice, lžičku cukru a zamícháme dovnitř tolik mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme v teple vzejít, dokud nebudou na povrchu kvásku bublinky.
2
Přidáme zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej v míse, zakryjeme a necháme nakynout tak, aby těsto znásobilo svůj objem.
3
Mezitím si rozpustíme máslo na potření a přidáme do něj rum.
4
Tvaroh utřeme se žloutkem a vanilkovým cukrem. Borůvky očistíme a osušíme.
5
Mouku, máslo a cukr na drobenku smícháme v míse a postupně vypracujeme drobivou drobenku.
6
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na kulatou placku. Tu potřeme nejprve tvarohem, poté nandáme ovoce a drobenku.
7
Přendáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Ještě horký frgál po obvodu potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.
Tip
Mezi tradiční náplně do frgálu patří i povidla, mleté ořechy a další lesní ovoce.
Zdroj: kaufland.cz