Borůvkový frgál

Ingredience (8 porcí)

75 g másla
20 g čerstvého droždí
125 ml vlažného mléka
250 g polohrubé mouky
1 žloutek
40 g cukru

Na náplň:

1 žloutek
300 g borůvek
1 vanilkový cukr
200 g tvarohu

Na drobenku:

100 g hrubé mouky
80 g másla
100 g cukru

Na potření:

40 g másla
1 lžíce rumu

Postup

1
Mouku se špetkou soli prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko. Přidáme rozdrobené kvasnice, lžičku cukru a zamícháme dovnitř tolik mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko. Zakryjeme a necháme v teple vzejít, dokud nebudou na povrchu kvásku bublinky.

2
Přidáme zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej v míse, zakryjeme a necháme nakynout tak, aby těsto znásobilo svůj objem.

3
Mezitím si rozpustíme máslo na potření a přidáme do něj rum.

4
Tvaroh utřeme se žloutkem a vanilkovým cukrem. Borůvky očistíme a osušíme.

5
Mouku, máslo a cukr na drobenku smícháme v míse a postupně vypracujeme drobivou drobenku.

6
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na kulatou placku. Tu potřeme nejprve tvarohem, poté nandáme ovoce a drobenku.

7
Přendáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Ještě horký frgál po obvodu potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.

Tip

Mezi tradiční náplně do frgálu patří i povidla, mleté ořechy a další lesní ovoce.

Zdroj: kaufland.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře