Borůvkový koláč s tvarohovou náplní

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 150 min.
Porce: 6

Seznam surovin

mouka pšeničná hladká 400 gramů
tuk 200 gramů (na pečení)
cukr moučkový 120 gramů
žloutek 2 kusy
mléko 1 lžíce
šťáva citronová 1 lžička
cukr vanilkový (na posypání)
mouka (na vál)
tuk (na vymazání formy)
mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)

Na náplň:

tvaroh měkký 500 gramů
borůvky 400 gramů
cukr moučkový 150 gramů
vejce 2 kusy
máslo 40 gramů
citronová kůra 1 lžička (strouhaná)

Na drobenku:

mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
cukr moučkový 150 gramů
máslo 2 lžíce

Postup přípravy

Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájený tuk, žloutky, citronovou šťávu a mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu v chladu odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Za stálého míchání přidáme prolisovaný tvaroh a dobře promícháme. Borůvky očistíme, omyjeme a necháme odkapat.

Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který opatrně přeneseme pomocí válečku do vymazané a vysypané formy (nebo na plech). Potřeme ho připravenou tvarohovou náplní, kterou uhladíme, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a zapečeme, až povrch lehce zrůžoví.

Všechny přísady na drobenku smícháme a promneme důkladně prsty. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, poklademe ho rovnoměrně borůvkami, lehce poprášíme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dopečeme dorůžova.

Poznámka k receptu

Pokud vám tvarohová náplň připadá příliš řídká, přidejte do ní trochu škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku. Nebude z koláče vytékat.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře