Bramboračka s pohankou

Bramboračku můžete zahustit klasicky moukou a bude výborná. Můžete ale použít pohanku – je bezlepková a obsahuje důležité živiny. Polévka bude stejně chutná a o trošku zdravější.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 6 porcí

Budete potřebovat

3 lžíce oleje
1 ks cibule
150 g mrkve
100 g celeru
80 g petržele
3 stroužky česneku
1 hrst sušených hub
500 g brambor
1000 ml zeleninového vývaru
1 lžička soli
1 špetka drceného kmínu
1 hrst pohanky
1 lžička sušené majoránky

Postup:

Krok 1: Houby dejte do misky, zalijte vařící vodou a nechte alespoň na 20 minut nabobtnat a změknout.

Krok 2: Zeleninu oloupejte a nakrájejte – cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kostičky. Brambory nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké, omyjte je a než je budete potřebovat, dejte je také do misky s vodou, ať zbytečně nezhnědnou.

Krok 3: V hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte ji a krátce orestujte dosklovata. Přidejte kořenovou zeleninu a restujte ještě chvíli, až se zelenina rozvoní a mrkev pustí barvu. Ke konci restování prolisujte do hrnce ještě stroužek česneku, přidejte drcený kmín, krátce promíchejte v horkém tuku a zalijte vývarem.

Krok 4: Do hrnce přidejte houby i s vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 10 minut, poté přidejte scezené kostičky brambor a vařte ještě asi 15 minut, až budou houby i brambory měkké.

Krok 5: Na sítku propláchněte pohanku a přidejte do hrnce. Přidejte také další prolisovaný česnek – stroužek nebo dva podle chuti, povařte už jenom 1–2 minuty a vypněte plamen. Přidejte rozemnutou majoránku, hrnec přiklopte a nechte asi 20 „dojít“. Pohanka změkne, nabobtná a polévku krásně zahustí.

Krok 6: Polévku podávejte posypanou zelenými natěmi s krajícem dobrého chleba.

Můj tip: Místo oleje můžete použít do základu dobré sádlo.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře