Receptů na tuto švýcarskou specialitu, vlastně druh bramboráku, je nespočet. Ani Švýcaři se nedokáží shodnout, který je ten pravý a původní. Rösti se dělají z vařených, ale i ze syrových brambor, s vejcem, ale i bez… Každý kanton pak má svou další typickou ingredienci, kterou rösti doplní. Dnes vám představíme základní postup.
DOBA PŘÍPRAVY 5 minut DOBA VAŘENÍ 10 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 3 porce
700 g brambor
1 vejce
30 g tuku na smažení
1 lžička soli
Postup
Krok 1: Brambory, ideálně moučné, typ C, předvařte den předem. Ne úplně do měkka, musí zůstat trochu syrové.
Krok 2: Druhý den je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jemně do nich zamíchejte jedno vejce a trochu soli.
Krok 3: Na menší pánvi rozpusťte tuk na pečení (ghí, máslo či sádlo). Část směsi nandejte do pánve v asi centimetrové vrstvě. Jakmile se brambory začnou smažit, ztlumte hořák sporáku a pánev přikryjte poklicí. Smažte zvolna asi 7 minut.
Krok 4: Pak placku otočte. Nejlíp to jde pomocí talíře, který dáte na pánev místo pokličky a placku na něj překlopíte. Opečte z obou stran pěkně do zlatova.
Krok 5: Do rösti se nejčastěji přidává gruyerský sýr, šunka, slanina či bylinky, ale možnosti jsou neomezené, záleží jen na vašich chutích a fantazii.