Bramborové škubánky s mákem

Bramborové škubánky, trpalky, kucmoch, osmažené taky šusky. Ať už se jim u vás doma říká jakkoliv, pořád je řeč o uvařených bramborách, které se propaří s moukou.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká

Na škubánky

750 g brambor
1 lžička soli
50 g jemné krupice
50 g hladké mouky

K podávání

3 lžíce mletého máku
3 lžíce moučkového cukru
8 lžic rozpuštěného másla

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky, zalijte vodou a neosolené uvařte doměkka – ale nerozvařte je!

Krok 2: Když jsou brambory měkké, slijte asi něco přes polovinu vody a zatím ji uschovejte. Horké brambory posypejte solí, krupicí a moukou a k bramborám to přimáčkněte dlaní. Pak vezměte vařečku a obráceným koncem do brambor udělejte asi pět děr.

Krok 3: Slitou vodu nalijte zpátky na brambory s moukou a na nízkém stupni (dřív se dávalo jen na kraj plotny) ještě asi 10 až 12 minut provařte. Hotové těsto je tuhé, ale ne mazlavé, slovy autorky kuchařky: „Nezkušená hospodyňka myslí, že když dá do převařených bramborů více mouky, že budou škubánky také tuhé, a zatím takovéto škubánky se lépe hodí pro knihaře na lep než za pokrm na stůl. Lépe jest, když se dá více bramborů a méně vařené.“

Krok 4: Případnou zbytnou tekutinu slijte a ještě nechte odpařit. Hotovou hmotu důkladně rozšťouchejte, aby v ní nezůstaly hrudky, a lžící odkrajujte hromádky škubánků, nebo v dlaních udělejte válečky.

Krok 5: Škubánky podávejte sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Někdo má rád také s nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo skořicovým cukrem. Můžete je udělat i naslano se slaninou či sýrem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře