V celé Itálii, zvláště v Ligurii a Apulii, odkud pocházejí některé z nejlepších olivových olejů, se běžně připravuje chleba ze šťouchaných brambor s moukou a hojně se potírá kvalitním olivovým olejem.
Někdy se těsto nahoře přikrývá velmi tenkými plátky brambor a před pečením se posype rozmarýnem. Tato varianta chutná velmi dobře, ale je docela tuhá. Olivy raději nevypeckovávejte, protože mohou být po upečení v troubě příliš vysušené.
Suroviny
vařené a oloupané brambory 500 g
hladká mouka nebo italská mouka typu 00 600 g + další mouka dle potřeby
jemná mořská sůl 1/2 lžičky
čerstvé droždí (nebo 1 balíček sušeného) 25 g
velké šťavnaté zelené olivy s peckami 200 g
extra panenský olivový olej 150 ml
hrubá mořská sůl
2 formy na koláče o průměru 25 cm a hluboké 4 cm, nebo velká obdélníková forma, lehce vymazané oleje
Postup
1
Uvařte nebo upečte brambory ve slupce a oloupejte je, když jsou ještě teplé. Rozmačkejte je.
2
Prosejte mouku s jemnou solí do velké mísy a udělejte ve středu důlek. Rozdrobte do něho čerstvé droždí (nebo přisypte sušené droždí). Přidejte brambory a zpracovávejte těsto rukama, dokud se ingredience nespojí.
3
Vyklopte těsto na pracovní plochu posypanou moukou. Omyjte si ruce a osušte je. Hněťte těsto rázně 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Těsto by mělo být měkké; jestliže není, přilijte několik lžic teplé vody.
4
Rozdělte těsto na 2 části a z nich na lehce pomoučené pracovní ploše vytvarujte kulaté bochánky. Roztáhněte bochánky do kulatých placek o průměru 25 cm, nebo můžete těsto roztáhnout do velkého obdélníku, který se vejde do obdélníkové formy. Dejte těsto do formy, přikryjte ho potravinářskou fólií, nebo vlhkou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout.
5
Předehřejte troubu na 200 °C (plynovou troubu na stupeň 6). Odkryjte těsto, posypte ho olivami a konečky prstů udělejte po celém těstě hluboké důlky. Do některých z nich vtlačte olivy. Pokapejte dvěma třetinami olivového oleje, znovu přikryjte a nechte kynout dalších 30 minut.
6
Odkryjte těsto, pokropte ho vodou a posypte bohatě solí. Pečte 20–25 minut, dokud těsto nevyskočí a nebude zlatavě hnědé. Potřete nebo pokapejte zbylým olivovým olejem, potom focacciu přesuňte na drátěnou mřížku, aby vychladla.
7
Focacciu servírujte v den, kdy jste ji připravili, nebo ji vychladlou zabalte a zmrazte. Po vyjmutí z mrazničky ji nechte rozmrznout, potom ji zabalte do alobalu a ohřívejte 5 minut v horké troubě.
Zdroj: fresh.iprima.cz