Řepa je levná a nesmírně zdravá zelenina s krásnou barvou. Jak ji však podsunout těm, kteří ji odmítají jaksi „z principu“? Možná jim zachutná ve spojení s vařenými bramborami a kyselou okurkou. Osvěžující salát se hodí jako příloha k smaženým řízkům, ale když ho doplníte vajíčkem, obstojí i jako samostatné jídlo.
Ingredience pro: 4 porce
Budete potřebovat
2 vařené řepy
600 g vařených brambor
4 kyselé okurky
2 jarní cibulky
Na zálivku
4 lžíce zakysané smetany
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce čerstvého kopru
1 lžička soli
1 špetka pepře
Postup
Krok 1: Brambory řádně omyjte, uvařte je ve slupce doměkka a nechte trochu zchladnout. Poté je oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte do salátové mísy. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do druhé mísy.
Krok 2: Dobře promíchejte suroviny na zálivku. Přimíchejte k nim jednu najemno nakrájenou jarní cibulku (bílou část) a stejně jemně nakrájené kyselé okurky. Část zálivky přidejte k bramborám a část k červené řepě a promíchejte. Až nakonec opatrně spojte ochucené brambory a řepu tak, aby se salát částečně propojil, ale aby řepa nezbarvila celý obsah – vznikne tak zajímavý barevný efekt. Salát nechte odležet a podávejte posypaný jarní cibulkou.
Tip:
Brambory a řepu můžete od začátku připravovat v jedné míse, celý salát bude mít narůžovělou barvu. Pokud vám nechutná kopr, přidejte do zálivky lžičku strouhaného křenu.
Zdroj: prozeny.cz