Seznam surovin
brambory 600 gramů
sýr 100 gramů (Gruyère)
sýr Parmezán 75 gramů
smetana na šlehání 300 mililitrů
mléko 300 mililitrů
česnek 3 stroužky
šalvěj 3 snítky (čerstvá)
tymián 3 snítky (čerstvý)
rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
sůl
pepř
máslo (na vymazání pekáče)
Postup přípravy
1. Brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na tenké plátky. Nedokrajujte je úplně, musí držet tvar. Mezi plátky sem tam vložte lístek šalvěje. Zbylé bylinky a česnek nasekejte nadrobno a vsypte je do misky. Přilijte smetanu, mléko, vmíchejte nastrouhaný parmazán a asi 75g nastrouhaného sýra Gruyère.
2. Pekáček vymažte máslem a naskládejte do něj brambory. Zalijte je směsí, brambory by v ní měly být ponořené asi do poloviny, maximálně do tří čtvrtin. Posypte zbylým sýrem. Zakryjte pekáč alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut. Pak alobal odstraňte a pečte dalších 15–20 minut, aby byly brambory měkké a na povrchu zlatavé. Ihned podávejte.
Zdroj: igurmet.cz