Brioškové těsto si žádá spoustu másla a svůj čas, protože dlouho a na několikrát kyne. Odměnou jsou ale geniálně hebké a jemné koláčky. Doplňte je vanilkovým krémem a broskvemi.
DOBA PŘÍPRAVY 1 hodina DOBA VAŘENÍ 30 minut NÁROČNOST vysoká
Ingredience pro: 7 koláčků
Na těsto
260 g hladké mouky 00
6 g instantního droždí
30 g cukru krupice
1 lžička soli
2 vejce
45 ml plnotučného mléka
120 g měkkého másla
hladká mouka na podsypávání
Na krém
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
175 ml plnotučného mléka
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
Na dokončení
3 broskve
1 vejce na potření
2 lžíce třtinového cukru
Postup
Krok 1: S přípravou začněte ideálně den předem – těsto potřebuje dlouho a v chladnu kynout, což je to, co mu dodává na jemnosti a křehkosti. Mouku promíchejte s droždím, cukrem a solí. Přidejte mléko a vejce. Za použití hnětacích háků při nízkých otáčkách zadělejte hladké těsto. Celkem to trvá asi 15 minut, dokud není těsto úplně jemné a hladké. I hotové je ale stále dost lepivé.
Krok 2: Máslo rozdělte na 4–5 částí a postupně je přidávejte do těsta. Další kousek přidejte vždy až ve chvíli, kdy je předchozí zcela zapracovaný. Těsto podle potřeby setřete z boků mísy a ještě asi 10 minut při nízkých otáčkách nechte hníst.
Krok 3: Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu (stále je dost lepivé). Kraje těsta přehněte do jeho středu, aby vznikl pravidelný bochánek. Ten dejte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
Krok 4: Těsto pak vložte v zakryté míse do lednice a minimálně další hodinu, ideálně ale přes noc jej nechte chladit.
Krok 5: Těsto přendejte z lednice na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 6–8 stejně velkých kousků. Z těch v dlaních krouživými pohyby vytvarujte pravidelné bochánky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Lehce překryjte igelitovým sáčkem, aby těsto neokoralo, a nechte na teplém místě ještě aspoň půl hodiny (klidně ale hodinu) nakynout.
Krok 6: Pudinkový prášek rozmíchejte v asi třetině mléka. Zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný pudinkový prášek, oslaďte a za stálého míchání uvařte hustější pudink. Trvá to asi 2–3 minuty. Vmíchejte máslo a za častého míchání nechte postupně zchladnout. Pokud byste jej nemíchali, vznikl by nežádoucí škraloup.
Krok 7: Troubu zapněte na 160 °C. Broskve vypeckujte a nakrájejte na plátky.
Krok 8: Vprostřed každého bochánku vytvarujte pomoučenýma rukama (nebo třeba větší sklenkou) důlek jako při přípravě koláčů. Do něj nandejte asi 2 lžíce vanilkového krému a poklaďte kousky broskví.
Krok 9: Nakonec okraje briošek potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pozvolna pečte asi 25 minut dozlatova.