Jak spousta lidí zeleninové krémy vyloženě nesnáší, já je naopak k smrti zbožňuju. Pěkně vzít pár druhů zeleniny, společně je uvařit, rozmixovat a hotovo. Pro mě čím hutnější, tím lepší
Ingredience na 4 porce
150 g sušeného žlutého hrachu
1 brokolice
2 velké hrsti čerstvého listového špenátu
sůl
pepř
2 stroužky česneku
Česnekové krutony:
2 rohlíky či jiné světlé pečivo, 3 stroužky česneku, olej
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
1
Hrách si dáme ideálně dopředu přes noc namočit. Vodu poté slijeme, hrách ještě několikrát důkladně propereme a dáme vařit s 1,5 litrem vody asi na 35 minut.
2
Až je hrách měkký, přidáme do polévky růžičky brokolice, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a 2 minutky povaříme. Na poslední minutu vaření přidáme špenát. (Není žádoucí vařit brokolici se špenátem příliš dlouho, zelenina by zbytečně přišla o vitamíny a polévka by ztratila výraznou zelenou barvu. Všichni pamatujeme na tu hnusnou šedou špenátovou polévku ze školní jídelny, že jo?
3
Polévku poté ihned rozmixujte.
4
Na krutony si nakrájíme pečivo na kostičky, které krátce opečeme na pánvičce s troškou oleje a prolisovaným česnekem.