Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

Příprava dá trochu práce, ale výsledek opravdu stojí za to!

Počet porcí: na 1 kg
Doba přípravy: Do 30 minut 
+ odležení
Vaření 0:25

Ingredience

1,25 kg pevných zralých broskví
1 kg želírovacího cukru (2 : 1)
šťáva ze 2 citronů
4 lžíce koňaku (lze nahradit armagnacem nebo brandy)
2 vanilkové lusky

Příprava jídla

1 Broskve spařte ve vroucí vodě, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a oloupejte. Odpeckujte je a pokrájejte na silné plátky. Pak je promíchejte s cukrem a vymačkanou citronovou šťávou a nechte v hrnci rozležet několik hodin.

2 Potom směs přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 20 minut zvolna bublat, až broskve změknou. Celou dobu sbírejte pěnu. Znovu zvyšte plamen a vařte zprudka asi 25 minut, až směs zhoustne (viz Něco navíc).

3 Odstavte, seberte pěnu a nechte 10 minut zchladnout. Pak vmíchejte koňak. Marmeládu naplňte do horkých sklenic, do každé vložte kousek vanilkového lusku a uzavřete. Ochutnávat můžete začít za měsíc, ale po delší době je marmeláda ještě lepší. Vydrží nejméně jeden rok.

NĚCO NAVÍC
Když marmeládu kápnete na studený talířek, měla by po pár minutách ztuhnout tak, že když kapkou táhnete vařečku, okraje kolem zvrásní.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře