Broskvové clafoutis

Kuchyně: francouzská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 45 min.

Seznam surovin

broskve 4 kusy (4-5 kusů)
maliny 2 hrsti
mouka pšeničná hladká 50 gramů
mouka 50 gramů (mandlová)
cukr krupice 100 gramů
vanilkový extrakt 2 lžičky
vejce 2 kusy
žloutek 2 kusy
smetana na šlehání 250 mililitrů
sůl 1 špetka
máslo (na vymazání formy)
cukr krupice (na vysypání formy)
cukr moučkový (na posypání)

Postup přípravy

1. V míse promíchejte mouku, mandlovou mouku cukr a sůl, můžete je i lehce nakypřit metlou. Přidejte extrakt, vejce, žloutky, smetanu a šlehejte, dokud nezískáte hladké těsto. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem.

2. Broskve nakrájejte na klínky a spolu s malinami naskládejte do formy. Zalijte těstem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Broskve pustí šťávu, takže koláč zůstane vláčný, musí ale být dopečený – zkontrolujte to špejlí. Zapíchněte ji do středu, a když ji vytáhněte suchou a bez drobečků, máte hotovo. Koláč nechte vychladnout, poprašte cukrem a podávejte.

Poznámka k receptu

Clafoutis nejspíš znáte s třešněmi, jde o jeden z nejznámějších francouzských koláčů. Hutné těsto založené na vejcích a smetaně se nám ale osvědčilo i v kombinaci s broskvemi.

FORMA 25×35 CM

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře