Broskvový páj

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 55 min.

Seznam surovin

mouka 350 gramů (hladká)
cukr krystal 35 gramů
sůl 1 lžička
máslo 225 gramů (+na vymazání)
voda 100 mililitrů (ledová)
broskve 1 kilogram
cukr třtinový 110 gramů
sůl 1 lžička
moučka kukuřičná (škrob) 10 gramů

Postup přípravy

1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Rychle rukama vytvořte drobenku a postupně přilévejte ledovou vodu tak, aby se všechny ingredience spojily. Těsto dále nevypracovávejte, rychle je rozdělte na 2 díly. Každý zploštěte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie. Nechte 60 minut chladit v lednici.

2. Broskve omyjte, zbavte pecky a rozkrájejte na menší kousky. Promíchejte je v misce s cukrem, solí a škrobem a nechte chvilku odstát. Pokud jsou hodně zralé, uberte část cukru. Formu na koláč vymažte máslem a na pracovní desce, lehce posypané moukou, vyválejte jednu část těsta. Těsto přeneste do formy tak, aby zcela přiléhalo ke dnu.

3. Na těsto navršte připravenou náplň z broskví. Rozválejte druhou část těsta tak, aby průměr přesahoval kraje formy, a pevně přitiskněte na náplň. Odstřihněte nebo odřízněte přečnívající kusy těsta a ještě jednou k sobě pečlivě vrchní a spodní část spojte. Horní plát uprostřed nařízněte ostrým nožem, aby při pečení mohla unikat pára a vršek se nepotrhal. Koláč vložte do lednice a nechte důkladně vychladit: minimálně do doby, než se rozehřeje trouba.

4. Troubu rozehřejte na 220 °C. Formu s koláčem dejte na plech (zachytí případnou vytékající šťávu) a vložte do trouby. Pečte 45 minut dozlatova. Pokud chcete páj servírovat nakrájený, nechte ho pořádně vychladnout. Nejlépe ale chutná vlažný, lžící rovnou z formy.

Poznámka k receptu

Ingredience na formu o průměru 24 cm.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře