Brusinkový džem

Jestli máte to štěstí a narazili jste v horách na brusinky, nasbírejte si alespoň malou bandasku vitaminy nabitých bobulek a uchovejte si je ve snadném džemu i na zimu. Brusinky navíc obsahují kyselinu benzoovou, která působí proti kvasinkám a plísním, takže je ani není třeba sterilovat.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 6 skleniček

Na džem

250 g cukru krupice
180 ml vody
500 g čerstvých brusinek

Dle chuti

1 svitek skořice
1 kousek citronové kůry

Postup

Krok 1: Skleničky a víčka (používám co nejmenší, protože brusinky dáváme hlavně ke svíčkové) vyvařte nebo pořádně propláchněte vroucí vodou. Po vyčištění už pracujte opatrně, abyste se nedotkli a neinfikovali tak okraje skla ani vnitřek víček – pomoct si můžete kleštěmi nebo dvěma vidličkami.

Krok 2: Připravte si co nejširší hrnec: brusinky by se měly vařit nejlépe v jedné vrstvě. Cukr s vodou (a případně malým svitkem skořice a kouskem citronové kůry zbavené bílé části) pět minut povařte, přisypejte omyté brusinky a vařte dalších pět minut.

Krok 3: Hotovou směs rozdělte do skleniček a pevně zašroubujte. Protože jsou brusinky velmi bohaté na kyselinu benzoovou, i bez sterilace vydrží klidně dva tři roky. Pro jistotu je ale můžete po vychladnutí ještě pět minut při 100 °C sterilovat.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře