Brynzové pirohy se slaninou a zakysanou smetanou

Květnová (chcete-li májová) brynza je nejlepší, to vám potvrdí každý Slovák. Po dlouhé zimě mají ovce konečně dostatek čerstvé zelené trávy a to se odráží na kvalitě sýra. Oproti zimní brynze má jarní lahodnější chuť, není tak ostrá a i vůně je jemnější. Každý rok se na tohle období těším, je to čas pomazánek, halušek a pirohů. Nepochybuji, že brynzové halušky znáte, ale ochutnali jste už brynzové pirohy? Je úžasné, že z úplně stejných surovin vzniknou dvě tak odlišná jídla. Takže si připravte brambory, mouku, vejce, kousek dobré slaniny a samozřejmě májovou brynzu a jdeme na to.

Ingredience pro: 4 porce

Na pirohy

350 g brambor
500 g polohrubé mouky
1 vejce
200 ml vlažné vody
2 lžičky soli
125 g brynzy
60 g másla

K podávání

100 g prorostlé slaniny
100 g zakysané smetany 20%
1 snítka čerstvého kopru

Postup

Krok 1: Uvařte brambory ve slupce (můžete i den dopředu) a nechte zchladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.

Krok 2: Do velké mísy vsypte mouku, přidejte dvě lžíce strouhaných brambor, vejce, lžičku soli a vodu a vypracujte elastické těsto. Vytvarujte kouli a zakryté nechte odpočívat asi deset minut.

Krok 3: Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň a slaninové škvarky. Ke zbylým bramborám přidejte brynzu a máslo a pořádně propracujte vidličkou. Ochutnejte a podle toho, jak je sýr slaný, případně dosolte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na suché pánvi vyškvařte dokřupava.

Krok 4: Těsto rozkrojte na poloviny, bude se s ním lépe pracovat. Na válu posypaném moukou vyválejte tenkou placku a formičkou nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Na každé dejte lžičku náplně, okraje lehce navlhčete, kolečko přehněte na polovinu a okraje dobře slepte – párkrát je stiskněte vidličkou. Máte-li formičku na taštičky, bude práce snadnější.

Krok 5: Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu a vsypte do ní pirohy. Opatrně je odlepte ode dna. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, je vařte asi pět minut, poté sceďte, nechte okapat a v míse promíchejte se škvarky.

Krok 6: Podávejte ihned s kopečkem husté zakysané smetany. Tradičně se podávají sypané koprem, když vám ale nechutná, chybu neuděláte ani s pažitkou nebo zelenou natí cibulky.

Můj tip:

Když vám nějaké pirohy zůstanou, můžete je na opéct na pánvi. Někdo tvrdí, že takhle jsou nejchutnější.

Doba přípravy 50 minut
Doba vaření 10 minut
Náročnost střední
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře