Buchtové vlnění

Seznam surovin

mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
tuk 300 gramů (na pečení)
mléko 2 decilitry
žloutek 2 kusy
cukr moučkový 50 gramů
droždí 40 gramů (čerstvé)
citronová kůra (nastrouhaná z 1 citronu)
sůl
mouka pšeničná hladká (na vál)
vejce 1 kus (na potření)

Maková nádivka:

mák 150 gramů (mletý)
mléko 1/3 litru
cukr 80 gramů
tuk 20 gramů
citronová kůra (strouhaná)
skořice (mletá)
hřebíček (mletý)
vanilková tresť 1 kapka (popř. aroma)

Tvarohová nádivka:

tvaroh měkký 500 gramů
cukr 100 gramů
máslo 50 gramů
vejce 1 kus
citronová kůra
vanilkové aroma 1 kapka

Ovocná nádivka:

jablka 250 gramů
zavařenina meruňková 50 gramů
cukr 30 gramů
šťáva citronová 1 lžíce
skořice 1/2 lžičky (mletá)

Postup přípravy

Do hrnečku s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut kynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou kůrou, přidáme rozehřátý vlažný tuk, žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velký jako dno pekáče. Každý plát potřeme jedním druhem nádivky a stočíme do rolády. Přeložíme je vedle sebe do pekáče vyloženého papírem na pečení, potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem a tvarohovou roládu posypeme sekanými rozinkami, ořechovou nasekanými ořechy a makovou mákem.

Vlny necháme v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vlny dopékáme 40 minut dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme moučník na řezy.

Nádivka maková: Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání 10 minut podusíme. Přidáme cukr, tuk a ostatní suroviny, promícháme a ještě chvíli povaříme.

Nádivka tvarohová: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ohutíme vanilkou a citronovou kůrou.

Nádivka ovocná: Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, promícháme je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Těsto nejprve potřeme tenkou vrstvou meruňkové zavařeniny a navrch dáme jablečnou směs.

Poznámka k receptu

Pokud nesníte buchty nebo jiné kynuté moučníky čerstvé, klidně je po dokonalém vychladnutí zabalte do mikrotenové fólie či sáčku a zamrazte. Po rozmazení budou dokonce ještě lepší než čerstvé – budou měkké a vláčné a neztvrdnou tak rychle.

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 165 min.
Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře