Budětické pouťové koláče

K poutím na Sušicku patří koláče, zdobené místní specialitou – „červeným“ mákem. Ten se ale špatně shání, rodiny si jej pěstují samy.

Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 12 velkých koláčů (o průměru cca 22 cm)
Doba přípravy: Více než hodinu 
+ kynutí
Pečení 0:15

Ingredience

NA TĚSTO

cca 250 ml mléka (nebo podle toho, jak saje mouka)
50 g čerstvého droždí
1 kg hladké mouky, prosáté + navíc na poprášení
200 g moučkového cukru
6 vajec, bílky a žloutky oddělené
1 kypřicí prášek do pečiva
nastrouhaná kůra z 1 citronu
špetka soli
200 g másla, rozpuštěného a vlahého
1 lžíce rumu či tuzemáku

NA OZDOBENÍ

rozinky namočené v rumu či tuzemáku
celé mandle

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

2–2,5 kg tvarohu (v alobalu, ne vaničkový)
4 žloutky
moučkový cukr podle chuti
4 vanilkové cukry
nastrouhaná kůra z 1 citronu

NA MAKOVOU NÁPLŇ

400 g čerstvě mletého máku
moučkový cukr podle chuti
perníkové koření podle chuti
mléko na spaření
kousek másla

NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

hustá povidla

Příprava jídla

1 Připravte kvásek. Do trochy vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky a cukru. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Z bílků ušlehejte tužší sníh. Do velké mísy dejte prosátou mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek, citronovou kůru, zbylý cukr a sůl. Přidejte vlažné máslo, rum, žloutky, vzešlý kvásek a mléko podle potřeby a promíchejte. Nakonec po lžících zlehka zapracujte sníh. Společně vypracujte hladké, vláčné, lesklé a nelepivé těsto; na dobře zpracovaném těstě se budou dělat bubliny. Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout, než zdvojnásobí svůj objem (zhruba hodinu).

2 Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Tvaroh utřete se žloutky, oběma cukry a citronovou kůrou. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem a perníkovým kořením a spařte jej horkým mlékem, pak přidejte kousek másla, aby mák nebyl suchý.

3 Vykynulé těsto rozdělte na 12 bochánků, můžete ho z mísy odebírat lžící. Bochánky lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Na plechy dejte pečicí papír,
na jeden velký plech se vejdou 2 koláče. Každý bochánek ručně dlaní a prsty vymačkejte do kruhu o průměru zhruba 22cm. Náplně nandejte do cukrářských sáčků a zdobte střídavě mákem, tvarohem a povidly podle libosti – proporcionálně by na koláči mělo být nejvíc tvarohu. Ozdobte rozinkami namočenými v rumu a mandlemi. Pečte na 180°C zhruba 15 minut.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře