Bulharský šopský salát

Letošní rok cestování po světě nepřeje, pojďme si proto některé země připomenout alespoň jídlem! Dnes navštívíme Bulharsko s jejich typickým šopským salátem. Potřebujete jen pár běžných druhů zeleniny, slaný sýr a octovou zálivku.

Na salát

3 rajčata
1/2 salátové okurky
1 červená paprika
1/2 červené cibule
2 lžíce plocholisté petržele
50 g sýru balkánského typu

Na zálivku

3 lžíce jablečného octa
5 lžic slunečnicového oleje
sůl a pepř

Postup

Krok 1: Rajčata, okurku a papriku nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájejte na čtvrt kolečka. Petržel nasekejte nahrubo. Vše promíchejte a dejte vychladit do lednice.

Krok 2: Mezitím si připravte zálivku: Ocet smíchejte s olejem a trochou soli a pepře. V některých receptech se do zálivky přidává ještě trocha typického bulharského koření čubrica nebo „šarena sol“, což je bulharská kořeněná sůl. I bez tohoto koření je ale salát skvělý.

Krok 3: Vychlazenou zeleninou promíchejte se zálivkou a rozdělte do talířů. Sýr nastrouhejte nahrubo a posypte jím salát. Podávejte s čerstvým pečivem.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře