Seznam surovin
houska na hamburgery 4 kusy
mleté maso 500 gramů (hovězí)
hrášek 400 gramů (mražený)
tymián 1 snítka (čerstvý)
majonéza 100 mililitrů
citron 1 kus
zelné listy 2 hrsti (řepné)
cibule červená 1 kus
sýr Parmezán 100 gramů
sůl
pepř
Postup přípravy
1. Hrášek vsypte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut, dokud nezměkne. Sceďte ho, dejte do misky, přidejte citronovou kůru a šťávu podle chuti (ideální je 1 lžíce, která hrášku dodá svěží, navinulé aroma, ale někdo raději nechá vyniknout jeho přirozené chuti). Tyčovým mixérem směs nahrubo promixujte, aby se spojila, ale zůstalo v ní i pár celých kuliček.
2. Maso osolte, opepřete a vytvarujte z něj burgery. Housky rozkrojte a nasucho opečte na pánvi, pak z obou stran opečte i maso, ideálně tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Mezitím nasekejte tymián a vmíchejte ho do majonézy, nakrájejte cibuli na kolečka, operte řepné listy a parmazán nastrouhejte na hoblinky.
3. Poskládejte burgery: spodní díl housky pomažte ochucenou majonézou a posypte řepnými listy. Na ně posaďte maso, namažte ho hráškovým pestem a posypte parmazánovými hoblinami a cibulí. Přiklopte vrchní houskou a podávejte.
Poznámka k receptu
Hráškové pesto milujeme v těstovinách či na toastu a osvědčilo se i při grilování. Dodá totiž burgeru zemitou sladkost a vláčnost. Při ochucování jsme vsadili na čistou chuť hrášku a citronu, ale můžete si ho vyladit podle chuti dalšími bylinkami či kořením.
Zdroj: igurmet.cz