Bylinková pesta

Pesto je jednoduchá a delikátní rychlovka k těstovinám nebo k pečené zelenině. Také skvělá varianta uchování aromatických bylin s minimální ztrátou vitamínů. Když se totiž zadaří a naroste hodně bylinek můžete si udělat zásobu do skleniček, v lednici vydrží dlouho

Ingredience

2 hrnky bylin nebo různých natí
1/2 až 1 hrnek různých ořechů nebo semen
1 lžička mořské soli
2-3 stroužky česneku
1/4 hrnku i víc olivového oleje

Postup

Můžeme si pesto libovolně nakombinovat z oblíbených bylinek a ořechů. Zkuste třebas koriandrové pesto s kešu nebo řeřichovo-rukolové pesto s mandlemi. Na jaře je výborný na pesto medvědí česnek! Všechny kombinace budou dobré.
Vše kromě oleje dáme do výkonného mixéru a romixujeme, pak postupně přidáváme olej a rozmixujeme na pastu. Do uvařených horkých těstovin vmícháme pesto, přebytek plníme do čistých skleniček a vršek lehce zalijeme ještě oliváčem, takto vydrží v lednici dlouho.

Bazalka je oblíbené koření středozemní kuchyně už od starověku. Staří Řekové ji pokládali za královnu bylin, v Indii jsou některé druhy považovány za posvátné a jsou zasvěceny bohům. Bazalka má zklidňující účinky na nervovou soustavu, usnadňuje vykašlávání a zklidňuje trávení. Podporuje sílu pohlavních orgánů a považuje se za afrodiziakum.

Zdroj: apiastrum.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře