Čajový koláč s Earl Grey

Zahrajte si na stepfordskou paničku a uspořádejte opulentní čaj o páté s elegantním občerstvením. Na stole se bude skvěle vyjímat křehký koláč s krémem z bílé čokolády vonící po čaji Earl Grey, který se ke kakau a čokoládě báječně hodí.

Doba přípravy 25 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 1 koláč

Na křehké těsto

100 g hladké mouky
60 g jemně mletých mandlí
80 g másla
50 g holandského kakaa
1 špetka soli
1 vejce
50 g cukru moučka

Na čajový krém (pro silnější vrstvu zdvojnásobte)

180 ml smetany ke šlehání 30%
3 sáčky čaje Earl Grey
200 g bílé čokolády
3 vejce
1 špetka soli
1 lžíce holandského kakaa

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Máslo by mělo být hodně změklé. Jestli máte raději vyšší koláče, množství krému klidně zdvojnásobte, nebo dejte alespoň větší (250 ml) balení smetany, a přidejte o jednu tabulku čokolády a jedno vejce navíc.

Krok 2: Všechny suroviny zpracujte na drobenku, přidejte asi 3 lžíce vody a vypracujte hladké těsto.

Krok 3: Rukama těsto natlačte do koláčové formy (nejlépe takové, která má odnímatelné dno), propíchejte vidličkou a dejte na 15 až 20 minut do mrazáku zatuhnout. Poté korpus pečte 20 minut při 180 °C.

Krok 4: Mezitím si připravte náplň: smetanu s čajem a solí přiveďte těsně pod bod varu a nechte asi 10 minut louhovat. Sáčky poté vyždímejte a vyhoďte.

Krok 5: Do horké smetany přidejte nalámanou čokoládu, podle potřeby ještě trochu přihřejte a rozpusťte dohladka. Nechte chvilku vychladnout a do krému zašlehejte vajíčka.

Krok 6: Přes sítko krém poté nalijte na předpečený (klidně ještě horký) korpus, teplotu stáhněte na 160 °C a koláč vraťte ještě asi na 20 minut do trouby, až střed zpevní.

Krok 7: Vychladlý koláč posypejte holandským kakaem nebo pocukrujte a můžete podávat. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě hezky rozleží.

Tip: Místo bílé čokolády použijte méně sladkou čokoládu na vaření.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře