Poslední zásoby podzimní řepy a k tomu čerstvý kozí sýr a klíčky z vlastní pěstitelské stanice. Když se to řekne takhle, tak vám určitě i největší masožravec odpustí, že se jedná vlastně o vegetariánské jídlo. Neváhejte a určitě ho jako předkrm, svačinu nebo třeba občerstvení na večírek nachystejte.
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Náročnost střední
Ingredience pro: 4 porce
Na řepové carpaccio
4 červené řepy
120 ml olivového oleje
3 lžíce medu
3 lžíce balzamikového octa
50 ml šťávy z pomeranče
Na ozdobu
200 g čerstvého kozího sýru
4 lžíce piniových oříšků
extra panenský olivový olej
2 hrsti klíčků
mořská sůl
Postup
Krok 1: Řepu oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky, ideálně na struhadle nebo mandolíně. Všechny ingredience na marinádu smíchejte, řepu do ní položte a nechte 12 až 24 hodin marinovat. Pak řepu vyndejte a osušte.
Krok 2: Plátky řepy rozdělte na talíře a ozdobte nadrobeným kozím sýrem, nasucho na pánvi opraženými piniovými oříšky a klíčky. Jak si klíčky vyrobit doma, se dozvíte v tomto článku. Zakápněte olivovým olejem a podle chuti můžete lehce osolit vločkovou mořskou solí.
Tip: Aby bylo jídlo barevnější, můžete místo červené řepy použít i žlutou nebo různé ředkve. Kdo nemá rád kozí sýr, může si dát řepné carpaccio třeba s plátky ředkviček, vlašskými ořechy a čerstvou bazalkou.
Zdroj: prozeny.cz