Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

Cassoulet je typickým jídlem jihozápadní Francie. Existuje nekonečná řada verzí tohoto pokrmu a stojí za to vyzkoušet různé kombinace a najít tu, která vás bude bavit nejvíc. Je to krásné jídlo, kterým pohostíte velkou společnost, ideální na rodinná setkání všeho druhu.

nad 2 hodiny
8 porcí

Suroviny (8 porcí)

namočené bílé fazole 500 g
vepřová krkovice bez kosti 800 g
sůl a čerstvě namletý pepř
kachní sádlo 4 lžíce
Cibule 2 ks
mrkev 2 ks
Česnek 5 stroužků
Hřebíček 4 ks
Bobkový list 4 ks
řajčatový protlak 4 lžíce
čerstvý tymián 4 snítky
čerstvá šalvěj 1 snítka
Koňak 40 ml
syrové klobásky, nejlépe typu Toulouse 6 ks
upečená kachní stehna nebo prsa s výpekem 4 ks
cherry rajčátka 10 ks
strouhanka smíchaná se lžičkou tymiánových lístků asi 2 hrsti

Postup

Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sádla z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.
V pánvi opečte na kachním sádle překrájené klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vypečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem.
Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fazole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.

TIP: Francouzská specialita se ve své domovině tradičně připravuje z vepřového nebo i skopového masa, klobásek a kachního či husího konfitu, což je v sádle zvolna vařené maso, které se pak zalité v sádle uchovává. Pokud tedy máte konfitované kachní maso nebo dostatečně velké zbytky pečené kachny, použijte je nebo si jednoduše upečte kachní prsa nebo stehna předem.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře