Čechřicová bublanina se šlehačkou

Seznam surovin

mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
cukr krupice 130 gramů
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
sůl 1 špetka
smetana na šlehání 200 mililitrů
vejce 1 kus
třešně 500 gramů
čechřice 1 hrst (nezralá semínka)

Postup přípravy

1. Prosátou mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, případně se špetkou soli. Přidejte smetanu, vejce a dobře promíchejte. Nešlehejte. Čechřici dobře prohlédněte, zda na ní nejsou mšice nebo jiný hmyz, nakrájejte ji na drobné kousky a zamíchejte do těsta.

2.Třešně otřete papírovou utěrkou – neomývejte je ve vodě. Těsto nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a rovnoměrně do něj třešně rozmístěte.

3. Předehřejte troubu na 200 °C, těsto v ní nechte 5 minut rychle vyběhnout a pak stáhněte a pečte ještě asi 20 minut při 160–170 °C. Nechte vychladnout, nakrájejte na řezy a podávejte s bezovou šlehačkou.

Květy bezu černého namočte do smetany a nechte macerovat v uzavřené láhvi nejlépe v lednici a přes noc. Potom květenství důkladně vymačkejte a vyhoďte a ochucenou smetanu dejte znovu do lednice řádně vychladit. Potom ušlehejte šlehačku.

Poznámka k receptu

Bublaninu s práškem do pečiva jsem se naučila dělat před dvaceti lety od sousedky Libuše. S trochou nadsázky se dá říct, že „bublaninu Líbu“ jsem tenkrát zvládala i jako kojící matka. Rozumějte jako matka, která má právě dítě u prsu a snaží se upéct svačinu pro dva další hladové syny. Tak jednoduchý je to recept. V sezoně ovoce jsem ji pekla skoro každý týden.

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Porce: 6
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře