Celozrnné loupáky

Křupavé domácí pečivo, čerstvé máslo a voňavá káva k tomu. Víkend je tu, tak co kdybyste si vyzkoušeli nový recept na vlastní celozrnné loupáky? Určitě nebudete litovat! 🙂

10 KS PORCÍ DO 2 HODIN

SUROVINY (10 KS PORCÍ)

celozrnná hladká pšeničná mouka 400 g
bílá hladká pšeničná mouka 100 g
vlažná voda 250 g
čerstvé droždí 20 g (nebo 7 g sušeného)
sůl 12 g
med 1 lžička
kvalitní řepkový olej 60 g
vejce 1 ks
mák, sezam, sůl či kmín na posypání

POSTUP

Mouky, vodu, sůl, olej a med dejte do mísy od robotu.

Rozdrobte nebo nasypte droždí, zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto.

Těsto poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40–60 minut kynout.

Z těsta vytvořte 10 stejných kousků, které rozválejte do zaobleného trojúhelníkového tvaru a rolujte je od široké strany až ke špičce.

Vytvarované rohlíky přendejte na pečicím papírem vystlané plechy (5 rohlíků na jeden plech).

Pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypte mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí.

Nyní nechte 40 minut kynout.

Troubu rozehřejte na 200 °C.

Plechy s rohlíky dejte do vyhřáté trouby, jeden plech na vyšší polohu, druhý na nižší a v půlce pečení je prohoďte.

Rohlíky se pečou celkem 24 minut. Takže po 12 minutách plechy prohoďte.

Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhké utěrky, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře