Ingredience :
100 g pšeničné celozrnné mouky
80 g ovesných vloček
100 g másla
50 g cukru
1 vajíčko
1 kávová lžička jedlé sody
3 polévkové lžíce chia semínek (semínka šalvěje hispánské)
50 g plátkovaných mandlí
50 g goji (kustovnice čínská)
Z tohoto množství je jeden plech tj. 20 sušenek.
Postup
Ovesné vločky rozmixujete tyčovým mixérem najemno a smícháte se všemi ostatními sypkými surovinami : prosátou celozrnnou moukou, cukrem, jedlou sodou, chia semínky, mandlemi a kustovnicí.
Vajíčko rozmixujete metličkou s rozpuštěným máslem, vlijete do sypké hmoty a vypracujete těsto (nejprve nahrubo smíchám vařečkou a pak pěkně rukama).
Z těsta tvoříte malé kuličky cca velikosti vlašského ořechu, které v ruce „zplacatíte“ do tvaru sušenky a dáváte na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými sušenkami nechávám dostatek místa, protože pečením zvětší objem.
Pečete v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 10-12 minut (záleží na tom, jak vám peče trouba – pečete prostě do té doby, pokud nemají spodní okraj lehce dohněda).
Po upečení vyndejte sušenky z trouby a nechte je na plechu zcela vychladnout – nepřendávejte je na mřížku či na talíř. Těsně po upečení jsou totiž sušenky velice křehké, polámaly by se.
No a vzhledem k tomu, že jsou tyto sušenky díky ingrediencím jako je goji a chia zcela jistě superzdravé, máte dovoleno si dát ke kávě i dvě …:).
Zdroj: minimalistlife.blog.cz