Černá čočka beluga s kurkumou

Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, zkuste vsadit na vynikajicí černou čočku, které se říká beluga, podle její podobnosti s kaviárem. Nemusí se předem namáčet, nerozvaří se a krásně drží tvar, navíc je rychle uvařená.

Její delikátní chuť připomíná oříšky a klidně ji můžete při vaření osolit nebo ji při vaření podlévejte vývarem. Jeho chuť, stejně jako použité koření, čočka krásně natáhne do sebe a bude chutnat skvěle. Často se servíruje jako příloha k bělomasým rybám, s kterými výborně ladí. Se ztraceným vejcem bude báječným zpestřením zdravého jídelníčku.

Suroviny

černá čočka beluga 250 g
větší mrkev 1 ks
celer 1/4 ks
velká šalotka 1 ks
bobkový list
celé nové koření
česnek 3 stroužky
kurkuma 2 lžičky
olivový olej nebo přepuštěné máslo
hraška na zahuštění
umeocet
lahůdkové droždí 2 lžíce
himálajská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

1

Na rozpáleném oleji orestujte postupně nadrobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. Přidejte česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem, pokud máte), přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Pomalu duste doměkka, za případného podlití horkou vodou.
2

Když je čočka měkká, zahustěte hraškou, ochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.
3

Servírujte s vajíčkem nebo bez, s chlebem nebo i bez chleba. Výborný a rychlý oběd.

Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře