Černá treska podle babičky Cusumano

Kuchyně: jihoamerická 
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 60 min.
Porce: 4

Seznam surovin

brambory 400 gramů (nové – nejlepší jsou brambory grenaille)
sůl
olej olivový
cibule šalotka 4 kusy
česnek 2 stroužky
kapary 50 gramů
rajčata sušená 50 gramů
petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
treska 600 gramů (s kůží)
pepř černý (mletý)
víno bílé 1 decilitr
vývar rybí 2 decilitry
šťáva limetková (z 1 limetky)

Postup přípravy

Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Pak je nakrájíme podélně na čtvrtky a opečeme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme nakrájené šalotky a česnek, rozpůlené kapary a nakrájená sušená rajčata, krátce orestujeme a vmícháme nasekanou petrželku.

Tresku nakrájíme na porce o váze asi 150 g, osolíme je a opepříme. Vložíme je kůží dolů do rozehřáté pánve s olivovým olejem a pečeme dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Důležité je rybu nepřepéct. Kontrolu můžete provést tak, že do ryby vpíchnete úzký nůž, necháte ho tam asi 3 sekundy a pak si ho přiložíte ke rtům – měl by být vlažný, ne horký.

Do pánve přidáme připravené brambůrky, přilijeme bílé víno, rybí vývar a šťávu z limetky a tekutinu svaříme na polovinu původního množství. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme trochou olivového oleje.

Poznámka k receptu
Grenaille jsou speciální francouzské brambory, které se nemusí loupat, stačí je jen omýt. Lze je nahradit novými salátovými bramborami.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře