Černé burgerové housky

Určitě jste si všimli trendu černých burgerů. Jak ale na to, aby se barva nepodepsala na chuti a bulky byly naprosto bez chemie? Vyzkoušela jsem za vás dva způsoby přírodního barvení a musím říct, že dopadly na jedničku! Máslové houstičky se přímo rozpouštějí na jazyku, a když je obarvíte aktivním uhlím, ještě se můžete uklidňovat, že vlastně čistíte organismus.

DOBA PŘÍPRAVY 35 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 12 housek

Na housky potřebujete

8 g instantního droždí
30 g cukru krupice
120 ml vlažného mléka
480 g hladké mouky
3 vejce
100 g másla
1 lžička soli
1 vejce na potření
sezam

Přírodní možnosti obarvení

sépiové barvivo
aktivní uhlí

Postup

Krok 1: Domácí máslové briošky můžete samozřejmě upéct i bez barviva, pokud je ovšem chcete mít černé, máte (kromě potravinářského barviva) 2 přírodní možnosti, jak je obarvit: aktivním uhlím a sépiovým inkoustem. To první seženete v každé lékárně a na celou dávku stačí rozmixovat 3 gramy (asi 12 tabletek, takže v každé housce není ani čtvrtina dávky uhlí, která se při obtížích užívá několikrát denně) a rozmíchat s troškou vody. Sépiové barvivo seženete v rybárnách, na internetu a ve velkých supermarketech a na celou dávku vám budou bohatě stačit 2 sáčky (tedy 2 x 4 gramy).

Krok 2: Sáček droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a vlijte do mísy (pokud máte robota s hnětacími háky, pak rovnou do něj) k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu a soli.

Krok 3: Rukama nebo pomocí robota pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout, v polovině těsto rukama znovu propracujte.

Krok 4: Nyní můžete do těsta přidat barvivo viz Krok 1. Já jej rozdělila na půl, abych část obarvila uhlím a část sépií.

Krok 5: Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou předem lehce vyhřejete.

Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na 12 částí a z každého vytvarujte kuličku, spoje se pokuste dělat na její spodní části. Klaďte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout.

Krok 7: Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.

Krok 8: A výsledek? Ačkoli se ve světě častěji setkáte s houskami obarvenými sépií, mně se více líbily ty s živočišným uhlím. Měly sytější barvu a lépe vykynuly. Nemluvě o tom, že uhlí stojí zlomek ceny sépiového inkoustu! Během přípravy těsta byla sépie lehce cítit, po upečení už na chuti nepoznáte ani jedno.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře